Més que mai és temps de videoconferències. Les circumstàncies actuals les han generalitzat en temps rècord i s’han incorporat a la manera de treballar i de relacionar-nos. També les entrevistes de feina, ara més que mai, es fan d’aquesta manera. No és res nou, però es reservaven per ocasions més puntuals, quan era difícil una entrevista en persona. Ara, en canvi, s’han convertit en quelcom habitual i quotidià pels que ens dediquem a la selecció de talent, en l’única alternativa viable en aquesta realitat que vivim fa poc més d’un mes.
No vegis la videoentrevista (videoconferència, videotrucada) com una limitació, com un recurs no-òptim a què ens veiem obligats a recórrer en aquests moments. Com una opció que no et permet estar tan còmode, ni ser tan natural, ni fer tan bona impressió com ho faries en persona. Vegem-la com una oportunitat! Ara mateix, les pantalles i la possibilitat de comunicar-nos remotament, ens permeten avançar enmig d’una situació que ha aturat moltes coses. Les videoconferències han vingut per a quedar-se i les estem incorporant com quelcom habitual en els processos de treball.
Totes elles són una oportunitat, un mitjà per aconseguir coses, posem-hi l’atenció deguda i aprofitem-les! O dóna-li la volta: ja que “jugues a casa”… treu-li partit.
Et deixo alguns consells perquè no deixis que detalls, petits però importants, te l’espatllin!
1. Vesteix-te com si anessis a una entrevista presencial. L’entrevistador només et veurà la part superior, el tors i la cara (a menys que alguna interrupció inesperada et faci aixecar de la cadira!), però la teva predisposició i actitud són molt diferents si vas amb roba còmoda i informal pròpia d’estar a casa. I sol incitar a una actitud més relaxada en tots el sentits, també en allò que transmetràs.
Podries excusar-te pensant que la situació actual ho justifica, que al cap i a la fi estàs a casa…, però no deixa de ser una entrevista de feina on vols causar una sensació favorable de tu i del teu valor professional. Recorda: la teva actitud ha de ser com si estiguessis treballant o en un entorn laboral, no com si estiguessis a casa.
A més, si la teva indumentària i complements són neutres (suaus, llisos…) i adequats a l’entorn-situació, menys distrauran l’atenció dels missatges que comuniquis durant l’entrevista.
2. Prepara els aspectes tècnics per tal que se t’entengui amb claredat, se’t vegi adequadament i transmetis una impressió en positiu. No li treguis importància a aquests aspectes, ni ho justifiquis pel fet de no ser l’entorn de treball habitual. Pensa que els gabinets de comunicació de personatges públics o que surten en mitjans, hi destinen un temps i atenció considerables, perquè saben de la importància que tenen per ajudar a transmetre d’una manera o d’una altra, en el moment d’una videoconferència:
Fes proves del so i la imatge (càmera) abans de l’entrevista. Amb auriculars pots guanyar qualitat de so, tot i que si el micròfon de l’ordinador és bo, pots fer-ho sense. Assegura’t que la connexió és bona, si la imatge és molt pixelada o amb un so deficient, probablement s’anul·larà.
Opta, si pots, per l’ordinador o la tauleta, abans que el mòbil. El camp visual sol ser més ampli i la sensació del que ho rep és millor.
Que la sala o espai tingui llum suficient perquè se’t vegi amb claredat, preferiblement llum natural i que vingui del davant o del costat. Evita la llum directa damunt del teu cap o que vingui de darrere, aquesta et deixa a contrallum i l’interlocutor et veu fosca la cara.
Enquadrament. És preferible que se’t vegi la cara i la part superior del tronc, que no quedi tallada una part perquè estàs massa a prop. També una mica d’espai al voltant que t’emmarqui. Fes proves, posa llibres o suport al davall, elevat amb un coixí… fins a trobar l’enquadrament perfecte.
Un aspecte molt important és que sembli que miris als ulls de qui et parla. Per a això, cal tenir la càmera del teu ordinador a una alçada suficient, com perquè la teva mirada es dirigeixi a la part superior de la pantalla. En cas contrari, l’entrevistador et veurà mirant cap a baix tota l’entrevista, no hi ha contacte visual, i això no afavoreix una bona comunicació.
Fons. Tot dóna informació de tu, assegura’t que l’entorn i els objectes que es veuen en la pantalla no distreuen ni afegeixen gaire informació personal teva. I si l’afegeix, que sigui en positiu (quantes cuines, estanteries desordenades, mig buides, brutes…, estem veient aquests dies en videoconferències en els mitjans de comunicació?).
Un fons neutre, sobri, senzill i “amb poca informació visual” és sempre la millor opció. Interferirà poc en la imatge global que transmetis a l’entrevistador. Si al contrari vols transmetre intencionadament un entorn que parli de tu, posa atenció en allò que vols que és vegi i fes proves prèviament. És tan important el fons que moltes aplicacions i programes proposen -algunes com a innovació aquests darrers dies- opcions de fons preestablerts, imatges que podem utilitzar quan el lloc de casa no acompanya o no és òptim.
3. Posa’t al dia en més d’una opció per fer videoentrevista. No et limitis al tradicional Skype com a única opció, pensa que et poden plantejar alguna altra aplicació. Aquesta crisi actual ha fet que moltes empreses comencin a treballar amb altres sistemes i has d’estar preparat per si t’ho proposen (Microsoft Teams, Hangouts, Zoom, Jitsi…). Que coneguis les opcions i sàpigues del que et parlen, donar una imatge de poc informat o actualitzat és important quan se’t valora professionalment. I millor si hi tens un compte obert en un parell d’elles per rebre la videotrucada amb agilitat.
4. Controla i minimitza la possibilitat d’interrupcions. Millor tenir el mòbil en silenci perquè no interrompi una trucada, allunyat perquè no et distreguin els missatges que arriben en pantalla. Intenta controlar possibles interrupcions abans de començar, però si es donen, actua amb naturalitat i intenta resoldre-ho amb rapidesa com per continuar… Ja hauràs vist el vídeo viral de l’expert entrevistant-se en directe amb la BBC, on entren els fills petits i la seva dona… D’això et parlo.
5. La teva actitud ho és tot! En qualsevol entrevista, en pantalla o en persona, transmet amabilitat. Un mig somriure de fons afavoreix molt l’energia que transmets a l’entrevistador. Explica’t de forma clara, vocalitza si cal una mica més del que ho faries en persona… assegura’t que l’entrevistador entén bé allò que li vas explicant. Pensa que amb la pantalla es redueix molt la informació no verbal, ja que només veiem el cap d’una persona i no hi podem interaccionar. Per tant, cobra molta més importància allò que transmets i amb quina actitud ho fas.
L’últim consell el dono sempre a qualsevol persona que va a una entrevista de feina: per damunt de tot SIGUES TU MATEIX. Això si, en la millor versió!
Tant de bo un dia ens veiem les cares per la pantalla i hagis aplicat tots aquests tips. Voldrà dir que estem fent una entrevista de feina!
Montse Bardají i Bosch, Psicòloga especialitzada en Recerca i Desenvolupament de Talent