Tips per superar amb èxit una entrevista laboral

per Montse Infante

Entrevista laboral

T’interessa molt una oferta de feina i tens l’oportunitat d’anar a una entrevista amb l’empresa que realitza la selecció? Pren nota d’aquests consells poden ajudar-te a tenir èxit en l’entrevista i aconseguir el teu objectiu professional.

Sempre que enviem el nostre currículum a una oferta de feina abans de res has d’assegurar-te de que realment compleixes els requisits que es demanen, és a dir, has de llegir acuradament quines són les funcions i responsabilitats que s’hauran de desenvolupar, que es demana a nivell de formació i idiomes, etc. Ja que sinó encaixes en el perfil, difícilment podràs tenir l’oportunitat.

Si ho consideres adient, no està de més, adjuntar una carta de presentació, però aquesta l’has de fer de manera curosa per a cada oferta de feina a la qual t’inscrius. Al final el que ha de reflectir la carta és què pots aportar a aquella posició concreta i a l’empresa, i la teva motivació pel lloc. Ha d’estar ben estructurada i fuig dels models generals que no aporten res a la teva candidatura. 

Primerament, hi ha una sèrie d’accions importants a realitzar prèviament a l’entrevista, aquestes són:

  • Buscar informació de l’empresa que ofereix la vacant, de la posició i de l’entrevistador/a, per realitzar aquesta tasca podem utilitzar recursos com: Google, Linkedin, web de l’empresa. És important saber quin tarannà ens transmet l’empresa, quins són els requisits de la posició, quin càrrec ocupa la persona amb la que ens entrevistarem, etc. Sembla un punt obvi, però és important de recordar, ja que no tothom es presenta a l’entrevista havent realitzar aquesta tasca prèvia.
  • Repassar i tenir clara la teva trajectòria professional, marca les feines que t’interessin destacar més, experiències que puguis explicar que t’ajudin a defensar la teva candidatura a l’entrevista, punts que creguis que poden interessar a l’empresa per poder assumir les funcions i responsabilitats que requereixen.
  • Preparar el teu Elevator Pitch per si veus l’oportunitat d’explicar-lo.
  • Fer una llista de possibles preguntes i pensar les respostes. És important saber explicar bé les tasques desenvolupades en cada una de les feines, els motius de canvi, etc.

També no està de més, tenir pensades les respostes davant de preguntes com punts forts i de millora d’un mateix. En aquest aspecte has de partir de la sinceritat, han de ser aspectes amb els que realment et sentis identificat i ho has de relacionar sempre que sigui possible amb la feina a la qual estàs optant. Pel que fa als punts de millora, han de ser-ho realment, tots en tenim. Dir algun aspecte negatiu d’un mateix no farà que ens descartin d’un procés de selecció, el que si que et recomano és que quan exposis aquests trets argumentis com els intentes contrarestar.  

  • Fer una llista de dubtes sobre la posició o de l’empresa en general. Serà una manera més de mostra el teu interès cap a l’oferta de feina.
  • Pensar en la roba que portaràs. Opta per un estilisme senzill amb el que et sentis còmode. Hauràs de tenir en compte el tipus d’empresa al que vas, la investigació prèvia que hagis fet de l’empresa et pot servir d’ajuda per veure com vesteix les persones que formen la mateixa.
  • Tenir cura quan estiguis arribant al lloc de l’entrevista. Si arribes amb temps és possible que vulguis anar a fer un cafè a la cafeteria més propera o donis algun tomb pels voltants de l’empresa, durant aquest temps, assegurat de projectar un aire professional i amigable, donat que la persona que et farà l’entrevista o algun altre càrrec de l’empresa pot estar també per allí.

Aquest punt ens porta a un altre aspecte important que és arribar puntual a l’entrevista o uns minuts abans, però mai molt més aviat i, evidentment, molt més tard. Sobretot, si fas tard, no costa res avisar.  

  • Tractar a tothom de l’empresa a la que vas a entrevista, de manera cordial i agradable, mai saps amb qui estàs interactuant.

El que hem comentat fins ara eren aspectes a realitzar abans de l’entrevista, ara exposarem quina és l’actitud i quines aspectes et poden ajudar a realitzar de manera exitosa una entrevista. Així doncs, a l’entrevista seria bo:

  • Mirar a l’entrevistador/a quan parlem i adoptar una postura natural, que no sigui massa rígida o forçada però que tampoc sembli que estem al sofà de casa.
  • Escoltar amb atenció les preguntes per tal de respondre al que ens estan preguntant de la millor manera possible. Si, a més a més, pots aportar alguna informació addicional, perfecte, però has d’intentar no desviar-te del que se t’ha preguntat. De vegades volem dir tantes coses que acabem donant moltes explicacions i no donem resposta al que ens pregunten. Aquí també hem de tenir en compte, que has d’escoltar amb atenció el que et pugui explicar l’entrevistador/a ja que et pot donar peu a poder expressar alguna cosa que et pugui fer ressaltar algun aspecte positiu propi o de la teva trajectòria.
  • No contestar amb monosíl·labs però tampoc estendre’ns innecessàriament davant les preguntes que et facin. Això si, argumenta sempre les teves respostes. Al final el que vol l’entrevistador/a es conèixer-te per poder valorar el teu encaix amb la posició i en l’empresa.
  • Mostrar interès en la posició i l’empresa, dona a conèixer el que et motiva d’entrar a treballar allí, etc.
  • Mostrar interès per saber com seguirà el procés de selecció, si no ens ho han explicat abans, i el timming per donar-te una resposta, de tal manera que et permetrà fer seguiment i mostrar novament interès per la posició.
  • Agrair l’oportunitat.

En resum, AFRONTAR UNA ENTREVISTA DE FEINA REQUEREIX UN TREBALL D’AUTOCONEIXEMENT I D’AUTOREFLEXIÓ. És convenient tenir les coses clares, per tal de guanyar en seguretat i de poder exposar amb claredat i naturalitat la nostra historia professional.

El més important és ser sincer i un mateix, la finalitat de l’entrevista es conèixer-te per saber si pots encaixar a l’empresa i a la posició.

Esperem que t’hagi resultat útil l’article! A Òptima gaudim ajudant a créixer a les persones i les empreses!

comparteix

TALENT

I tu, com et defineixes?

EXECUTIVE

Dirigeix i lidera grans equips

JUNIOR

Inicia't, aprèn i creix dins el món laboral

FREELANCE

Desenvolupa projectes