El talent i el canvi generacional

per Montse Infante

El talent i el canvi generacional

Les empreses que gestionem talent no podem perdre de vista el mapa generacional actual per adaptar-nos i reinventar-nos constantment, de fet ens trobem gestionant persones de 3 generacions diferents dins la mateixa empresa o espai de treball.

Com son les nostres empreses clients en aquest sentit? Tenen talent de la generació “X”, de la generació “Y” o generació “Z”? Coneixen les diferències d’interessos i de patrons de comportament dels seus treballadors segons l’època que han nascut? I, el que és més difícil; com atreure el talent segons la generació a la que pertanyi?

En primer lloc diré, que LA DIVERSITAT D’EDAT IMPLICA EN LA MAJORIA DE CASOS INNOVACIÓ I ÈXITS, perquè tenir diverses generacions en una mateixa empresa és essencial per ampliar-ne la visió de la mateixa, i a la inversa, les persones d’un mateix rang d’edat acostumen a compartir experiències i tendències semblants, i per tant, perden aquesta amplitud de visió, alentint aquesta innovació i dificultant la capacitat d’adaptació a un entorn tant canviant com l’actual.

Us fem doncs un petit resum del que tenim actualment.

Generació “X” (nascuts entre 1965 i 1981 aproximadament)

La Generació “X” es caracteritza per haver presenciat un món 100% analògic en el passat front l’actual mon digital, de la vida sense ordinadors, telèfons mòbils, email o televisió digital a l’impacte dels canvis tecnològics i les innovacions digitals actuals. És per això que aquesta generació aprecia molt les innovacions i els canvis tecnològics.

En aquest grup podem incloure alguns dels ideolegs de les empreses tecnològiques més influents d’avui dia, com Jeff Bezos, fundador d’Amazon, Elon Musk, cofundador i CEO de Tesla o Larry Page, un dels fundadors de Google.

Per aquest motiu, si vols atraure talent d’aquesta generació fes que la teva empresa fomenti l’intercanvi d’idees i la innovació des de totes les àrees del negoci, i aposti per la transformació digital i l’evolució en general per adaptar-se a un entorn canviant (evolució dels productes i serveis que ofereixes, valors d’innovació i modernització, …). La generació X serà atreta per empreses amb visió de futur.

La maduresa d’aquesta generació ens fa pensar que dona molta importància a l’equilibri entre la vida personal i la laboral a l’hora de buscar feina, doncs acostumen a tenir altres prioritats a part de les obligacions laborals, i per tant estan disposats a negociar el salari si poden obtenir altres beneficis.

Utilitza altres incentius com l’horari flexible, les vacances, les assegurances i beneficis similars o l’opció de treballar des de casa per atraure aquest tipus de perfils”

Generació “Y” (nascuts entre 1982 i 1994 aproximadament)

Aquesta generació també coneguda com “Milenials” ha estat la que ha gaudit de les oportunitats que han brindat els avenços tecnològics com a tal, les polítiques liberals de migració i el desenvolupament del comerç internacional.

Són ambiciosos, tenaços i aventurers a les seves carreres professionals i a la vida en general. Aquesta ambició es veu reflectida en la forma com demanen feedback constructiu i desenvolupament professional als seus superiors, esperant poder progressar dins l’empresa. Als Millennials no els limiten les fronteres i no tenen por a anar treballar i desenvolupar la seva carrera professional a l’estranger.

Busquen un lloc de treball on sentin que formen part de l’empresa, i és més probable que experimentin aquest sentiment de pertinença si es relacionen amb persones de la seva generació, inclús si el reclutador forma part d’aquesta.

La presència digital de l’empresa és un altre factor clau perquè un millennial decideixi inscriure’s a una oferta de treball, i el primer que farà és “googlejar” la teva companyia, desil·lusionant-se si troba poca informació o un lloc web des actualitzat, i pensarà que l’empresa està desfasada o és poc innovadora.

La transparència empresarial és clau per a un membre de la generació “Y”, comprendre la visió, els objectius, i els procediments de presa de decisions de l’empresa en la treballen és clau, volen sentir que la feina que fan paga la pena.

Si vols captar Millennials a la teva empresa, has de donar a conèixer tots aquests aspectes als teus programes d’atracció de talent prioritzant; la innovació, la transparència, el desenvolupament de la carrera, les recompenses, la formació i les oportunitats de treballar fora a l’hora de buscar noves oportunitats professionals.

“Ofereix als Millennials l’oportunitat de progressar a la seva carrera professional”

Generació “Z” (nascuts entre 1995 i 2012 aproximadament)

Son la generació amb una estreta relació amb la tecnologia i Internet, sovint anomenats “nadius digitals” o “Zillenials”, (xarxes socials, smartphone, hiperconnexió, accés immediat a la informació, …) i definitivament, estretament lligats al mon digital.

Són més propensos a aprendre les coses per si mateixos, i de vegades prescindir de l’educació superior tradicional, preferir estudis online o, fins i tot, ser autodidactes, per incorporar-se de manera més ràpida al mercat laboral.

També són coneguts com la “generació de vidre” en el sentit que tenen major preocupació i sensibilitat pel medi ambient i el futur, això influeix en al seva manera de pensar i actuar, com a consumidors i com a professionals, esperen que se’ls valori i se’ls pagui bé.

La reputació de la marca de l’empresa és molt important per a aquesta generació, són a la vegada emprenedors i estan força preocupats per les seves perspectives de futur, desitgen entorns de treball més independents, i on puguin adquirir les eines i habilitats per muntar el seu propi negoci, i volen que la seva professió estigui relacionada amb les passions i els hobbies.

No estan encara incorporats al mon laboral però seran els propers a incorporar-s’hi, i per les seves característiques podrem veure gran percentatge d’aquesta generació desenvolupant-se al món informàtic, ambiental, consultoria financera i perquè no, aprofitant les oportunitats que s’ofereixen avui dia per desenvolupar nous i propis projectes.

Si vols captar a aquesta generació dins la teva plantilla, orienta la teva marca empleadora a aquests valors; vesteix-la de marca digital amb Apps i serveis online, treballa i millora la teva reputació de marca, aposta pel desenvolupament, la flexibilitat, la diversitat i els entorns inclusius i col·laboratius, dona’ls eines per desenvolupar la seva creativitat i inconformisme i crea entorns laborals que empatitzin i generin valor a aquesta nova generació.

“Posa més èmfasi en que trobin el treball dels seus somnis”

comparteix

TALENT

I tu, com et defineixes?

EXECUTIVE

Dirigeix i lidera grans equips

JUNIOR

Inicia't, aprèn i creix dins el món laboral

FREELANCE

Desenvolupa projectes