“Tres de cada quatre persones de l’estat espanyol no se sent feliç amb la seva feina actual”. Els darrers estudis son clars, per tant, les probabilitats que tu et trobis en aquest percentatge d’insatisfets laboralment son altes.
Seguir creixent, evolucionar i avançar en la carrera professional és quelcom que molts es plantegen però només alguns decideixen canviar. Tants d’altres segueixen sabent que ho haurien de fer, però ho van posposant i posposant, o el que és pitjor, opten per quedar-se en la zona de confort d’un treball conegut, sense atrevir-se a assumir el risc que implica canviar i renunciant a tot el creixement que els pot aportar un canvi.
Sabràs que és el moment de buscar un canvi quan sentis que no gaudeixes amb la feina, que la teva aportació cada vegada té menys pes o valor, la feina que fas no té sentit per a tu, et sents desmotivat o frustrat, no et sents implicat amb l’empresa, el teu dia a dia ha perdut emoció perquè s’ha convertit en rutinari i faltat d’al·licient, no estàs aprenent res nou, et sents capaç de molt més, les condicions no satisfan les teves necessitats personals i/o econòmiques. I quan saps que t’ha arribat aquest moment, pots fer dues coses: negar-ho o acceptar-ho. Passivitat versus proactivitat.
Sabem que un canvi professional no és fàcil. La por és una emoció humana i natural en aquests casos, ens protegeix i ens ajuda a sobreviure. Acceptem-la, encara que l’autodifressem de prudència per sentir-nos millor. Allò que coneixem ens transmet seguretat perquè és previsible i ho tenim controlat. Però no està bé que la por t’impedeixi avançar i trobar una opció, un camí que podria fer millor la teva vida o omplir-te més, una feina nova també pot obrir-te oportunitats. Que la por no et faci conformar amb allò que tens, només perquè ho controles i et sents segur. No t’estanquis per sentir seguretat.
Tolerar i gestionar la incertesa a una situació nova és la clau. Encara que d’entrada puguis pensar el contrari, sàpigues que assumir i superar reptes augmenta l’autoestima i ens fa sentir més capaços pel futur. També resoldre problemes desenvolupa la nostra creativitat i augmenta l’autoestima. A més que afrontar noves situacions fa que es creïn noves neurones i sinapsis al nostre cervell (plasticitat neuronal), fent-se més adaptable al medi.
Si has sentit aquest run-run intern de canvi però et ve alguna de les afirmacions esmentades, siguis conscient que els pensaments negatius t’immobilitzen i per això et proposo una senzilla prova:
Durant UN MES transforma les pors que t’envaeixen al pensar en un canvi professional, per aquest altres pensaments: “nous reptes”, “créixer”, “evolucionar”, “prendre decisions”, “aprendre”, “millorar qualitat de vida laboral”, “millorar horari i conciliar”, “increment salarial”…, Focalitza’t en aquells que a tu t’agradarien i desitges. Visualitza’t i pensa com et sentiries si ho tinguessis. No només pensa-hi, fes un pas més: sent-te com si ho tinguessis. És un “fingir ser allò que voldries ser o estar on voldries estar”. T’atreveixes a jugar? En aquest camí d’un mes aniràs observant com et sents i què passa. Potser no canvia res. POTSER CANVIA TOT.
Després, si decideixes que és el moment de plantejar-te un canvi professional, comença a fer algun primer pas. Comença a explorar oportunitats al mercat laboral, mira amb curiositat diferents canals i assabenta’t de llocs que s’estan buscant i cobrint amb persones com tu. Revisa i adapta el teu CV perquè transmeti tot el que ets capaç de fer; no et limitis a numerar els teus coneixements i detalla les teves competències i els èxits que has assolit fins ara (al món ja no li interessa allò que saps, si no allò que fas amb allò que saps). I si necessites ajuda o consell, acudeix als professionals que podem ajudar-te. Però sobretot, afronta-ho amb positivisme i ganes. Com tot, és qüestió de l’actitud amb què un tria afrontar la vida.