Una clienta em comentava aquesta situació. Acaba el dia i es sent esgotada: ha estat atenent persones ja siguin clients, companys de treball, família… ha contestat correus electrònics, quedant-li encara alguns (pocs o molts) per contestar; ha viscut conflictes, que amb una mica de sort s’han solucionat i, que en molts casos, només ha tingut temps d’experimentar-los i pensar que ja els tractarà en un altre moment; ha iniciat nous projectes amb la idea que qualsevol dia d’aquests els dedicarà més temps perquè surtin endavant amb la qualitat necessària, perquè avui no pot; ha arribat l’hora de dinar i s’ha alimentat sense parar atenció ni al menjar, ni en com ha menjat; en molts moments del dia ha estat pensant en aquests temes personals que requereixen de la seva atenció, i encara que no els hi ha dedicat el què volia, li han estat inquietant; ha caminat o conduït pels carrers de la seva ciutat per anar d’un lloc a un altre, i no pot recordar alguns dels trajectes; …. I durant tot el dia ha estat rebent informacions visuals, auditives i/o sensorials, de les que no n’és conscient, però que li han activat estats d’ànim variats.
Així acaba la seva jornada, amb poca o gens energia, i amb la sensació que té molt per fer i que li han quedat tants temes pendents que…. doncs bé, demà serà un altre dia!
Et sents identificat/da?
Estem en una era en que la informació és exhaustiva, els canvis succeeixen de forma ràpida, tenim diversos fronts oberts en un moment donat, volem realitzar diferents activitats…. En definitiva, una era de rapidesa i immediatesa.
Davant d’aquest escenari, el nostre cervell, la nostra ment, està en constant presa de decisions, i en molts casos, arriba el famós estrès.
Què podem fer?
El primer és aturar i observar. No cal fer un retir (evidentment si algú vol i pot, està fenomenal) per meditar, podem i, fins i tot m’atreveixo a dir, hem de parar i posar atenció, observar de manera objectiva sense judicis ni prejudicis, tant lo extern com lo intern. Això ens ajudarà a fer-nos conscients del què fem en tot moment i situació, i estar pendents d’una sola cosa. I així entrem en lo segon que està a les nostres mans per millorar la nostra qualitat de vida, posar atenció plena. Això vol dir que, si en aquest moment estic escrivint aquest article, és l’únic que estic fent, poso tota la meva atenció en escriure i transmetre el que vull explicar-vos. Tots els meus sentits estan al servei d’escriure.
D’aquesta manera, augmenta la nostra concentració i sobretot, arribem al final del dia amb més sensació de plenitud, de relaxació i d’haver fet el què havíem de fer.
En les empreses, els líders d’avui, pendents que s’aconsegueixin els objectius, busquen diferents maneres i fórmules perquè els seus col·laboradors donin el màxim, obviant moltes vegades les ments atrafegades del seu equip. Si les persones de l’equip estan centrades en una sola acció segur que rendiran més, estaran més equilibrades, aconseguiran treballar sense estrès. És important, doncs, que si lideres persones, potenciïs en els teus equips aquesta filosofia i manera de viure i treballar, sent tu el seu gran exemple i model.
A més, i per sort, ja existeixen empreses d’organització i gestió moderna que ofereixen als seus treballadors programes de mindfulness o de meditació, que els ajuden a millorar la seva concentració, així com viure i treballar amb més concentració.
Jovita Latorre Saura. Psicòloga i Directora de Optima Business Consulting