Retenció del talent, el repte actual a les organitzacions – PART II

per Montse Infante

En el nostre darrer post; Retenció del talent, el repte actual a les organitzacions – PART I,  us introduíem el tema de la retenció de talent i us parlàvem sobre el significat real d’aquest concepte i la seva importància.

Com jaus anunciàvem llavors, avui volem aprofundir en el tema i concretar algunes de les estratègies efectives per a que passeu a l’acció! Doncs aquí van.

ALGUNES ESTRATÈGIES QUE US RECOMANEM PER LA RETENCIÓ DEL TALENT:

  • LA CONTRACTACIÓ DELS PERFILS APROPIATS. En molts casos, els problemes amb els empleats comencen per un enfocament incorrecte durant el procés de selecció. El candidat ha d’estar alineat amb l’organització, no només en quant al perfil professional requerit (formació, experiència i competències) sinó també en quant als valor, objectius i dinàmiques de l’empresa.
  • L’ESCOLTA ACTIVA. El primer pas per saber si un treballador està satisfet és “escoltar-lo”. I això encara que sembla fàcil no ho és. Haurem de treballar bé la comunicació interna a l’organització, i això vol dir els canals de comunicació, la periodicitat, la horitzontalitat i la bidireccionalitat. I aquí us recomanem proactivitat i anticipació.
  • MESURA I MILLORA DEL CLIMA LABORAL. En alguns casos la insatisfacció de l’empleat té com origen el clima existent al seu entorn de treball. En aquest casos us recomanen treballar l’anticipació, hem de mesurar aquest clima amb les eines quantitatives i qualitatives que tinguem al nostre abast, per conèixer les opinions dels treballadors, i detectar espais de correcció i millora.
  • CONCILIACIÓ. Flexibilitat i més flexibilitat. La flexibilitat laboral és un dels incentius més ben valorats pels empleats. Mesures com el teletreball, la compactació horària, o altres facilitats per organitzar la jornada laboral, faciliten als empleats la conciliació familiar i per tant l’encaix amb la dinàmica de l’empresa. En aquest sentit us aconsellem creativitat i sobretot personalització, recordeu: “empleats diferents amb necessitats diferents”
  • PLANS D’INCENTIUS I RECONEIXEMENTS. La majoria d’empleats no toleren que el seu esforç i compromís passi  desapercebut a l’empresa, i a la inversa, a la majoria els agrada que l’organització reconegui les seves tasques i mèrits. Els plans d’incentius i reconeixement a empleats són necessaris per reforçar el seu grau de compromís. Hem de mesurar l’impacte del treballador, registrar-ne el rendiment, reconèixer-ne els esforços i oferir-li un feedback que l’ajudi a millorar.
  • PLANS DE CARRERA. Disposar d’opcions reals de promoció interna i poder-les oferir als nostres treballadors és un estímul poderós per a la retenció del talent. En forma de plans de formació i capacitació adients en cada cas, per fer-los créixer professionalment dins la mateixa organització, no només com una recompensa sinó també com una oportunitat.
  • PERSONALITZACIÓ SALARIAL I BENEFICIS SOCIALS.  Ja hem dit que el talent és un dels pocs vectors de creixement que tindran les empreses del futur, però també és divers i fluctuant i per tant requereix d’un reconeixement i d’un tractament específic, en funció de les capacitats i demandes de cada individu. També hem parlat ja de la importància de prestar atenció a les necessitats del treballador per tal de fidelitzar-lo. Però sobretot, no podem tenir en compte el salari com a única variable. El salari és important però s’ha de personalitzar, hem de començar a pensar amb la “retribució flexible” com una aposta de futur, i s’ha d’oferir juntament amb altres variables, com el projecte, la formació, la cultura empresarial on el treballador encaixi , un entorn en què s’hi trobi bé (salari emocional) o els beneficis socials, que poden ser d’allò més variats, i que aniran normalment en funció de l’edat i situació del treballador en cada cas, i aquí podem trobar, descomptes, alimentació, servies de guarderia, salut i assegurances en general, productes financers d’aportació i estalvi, oci i molts més. Com dèiem abans només dos paraules: creativitat i personalització.
  • EMPLOYER BRANDING. Aquesta és l’estratègia de retenció de talent que consisteix a fer focus en la imatge de marca com a “marca empleadora per captar i retenir l el talent. La imatge de marca determina l’opinió i la visió d’un treballador cap a l’empresa. Una imatge de marca positiva es caracteritza per la transmissió de valors que caracteritzen la companyia, el coneixement de les seves prioritats i el salari emocional que ofereix als treballadors.

Us ajudem?

comparteix

TALENT

I tu, com et defineixes?

EXECUTIVE

Dirigeix i lidera grans equips

JUNIOR

Inicia't, aprèn i creix dins el món laboral

FREELANCE

Desenvolupa projectes