Avaluació per competències

per Montse Infante

AVALUACIÓ COMPETENCIAL

El mercat laboral actual està en constant evolució, afectat evidentment pels canvis socials, els hàbits de consum, les noves tecnologies, la crisi econòmica, les decisions polítiques, la globalització i molts altres factors. Això fa que les empreses i les consultores de RRHH i gestió de talent, hàgim d’estar molt atents als canvis i adaptar-nos per tal de ser més eficients.

Una de les metodologies que més estem implementant és L’AVALUACIÓ PER COMPETÈNCIES, cada cop més, l’empresa necessita informació de com és la seva plantilla, per tal d’alinear-la amb els seus objectius i necessitats. En molts casos, ens donarà la informació necessària per decidir si un professional és apte o no per assumir unes tasques i/o responsabilitats concretes.

Avui el nostre post és per aclarir aquest concepte.

QUÈ ÉS L’AVALUACIÓ PER COMPETÈNCIES

L’avaluació per competències és el procés que analitza i mesura l’habilitat, la capacitat i la destresa d’un professional i el compara amb les competències exigides i necessàries per a un lloc de treball en qüestió.

Es tracta doncs, d’un model que va més enllà d’avaluar la formació i experiència del professional o treballador (el passat), per fer focus en la capacitat o habilitats que té aquest per assumir reptes i objectius a mig i llarg termini (el futur).

Habilitats com; proactivitat, gestió d’equips, adaptació, motivació, gestió del temps, orientació a resultats, creativitat, pensament crític, empoderament, integritat, orientació al client, capacitat de comunicació, lideratge, capacitat d’anàlisi, organització i planificació, treball en equip, i moltes d’altres, fan que les persones tinguem, de forma individual i com a membres d’un equip, més o menys aptitud per assumir unes funcions i/o responsabilitats.

QUINS AVANTATGES TÉ L’AVALUACIÓ PER COMPETÈNCIES

Per descomptat que l’avaluació per competències requereix de bona planificació, una acurada selecció dels criteris a avaluar i una metodologia precisa i adaptada a les necessitats de l’empresa, però no tingueu cap dubte que us aportarà molts avantatges:

  • Ens ajuda a identificar el talent.
  • Ens ajuda a desenvolupar correctament els plans de carrera dels treballadors.
  • Ens dona una visió quantitativa de la plantilla, però també qualitativa (pondera qualitats).
  • Ens dona informació sobre el mètode de treball, no fa focus en què s’ha aconseguit fins al moment, sinó en el com s’ha aconseguit.
  • Ens permet identificar les necessitats d’entrenament del personal i això posa en valor la formació.
  • Millora el rendiment individual i col·lectiu.
  • Millora l’employer branding de la nostra marca.

COM FER UNA AVALUACIÓ PER COMPETÈNCIES DE FORMA EFECTIVA

Normalment, haurem d’estructurar el procés en les següents fases:

  1. Definir les competències a avaluar, que han de ser adequades amb el lloc de treball, el rol del professional i les seves funcions.
  2. Definir uns timings amb calendari i freqüència, per no sobrecarregar la plantilla, tot i que la tendència d’aquesta metodologia va cap a l’avaluació continua.
  3. Comptar amb una metodologia adequada. Normalment ens ajudarem d’eines de software creades a tal efecte, ja sabeu que la tecnologia ens ajuda a estalviar temps i ser més eficients.
  4. Donar feedback als empleats avaluats. No ho hem de vestir com si fos un “examen”, sinó com una eina per millorar-ne el talent i l’empleabilitat.
  5. Utilitzar les conclusions i els resultats de l’avaluació per elaborar i/o millorar i individualitzar els plans formatius de l’empresa.

En resum, és més que important treballar i reforçar les habilitats de les nostres plantilles, ja que hi ha una relació molt directa entre la capacitació adequada i l’assoliment dels objectius empresarials.

T’ajudem?

comparteix

TALENT

I tu, com et defineixes?

EXECUTIVE

Dirigeix i lidera grans equips

JUNIOR

Inicia't, aprèn i creix dins el món laboral

FREELANCE

Desenvolupa projectes