La tornada a la feina i com ajudar la teva plantilla a afrontar-la

per Xavi Roca

La tornada a la feina i com ajudar la teva plantilla a afrontar-la.

Les vacances suposen un període del temps en el qual ens acostumem a descansar, passar més temps a l’aire lliure, tenir més oci i menys horaris, i en general aparcar les rutines a les quals el nostre cos i ment està acostumat. Quan s’acaben, que sempre s’acaben .. toca posar ordre a les nostres vides i tornar a treballar, fet que inclou recuperar les nostres obligacions laborals, tornar a tenir un ordre horari i posar-nos a la feina amb tot allò que havíem deixat pendent. El retorn a la rutina no és fàcil per a ningú, i molt menys si abans de marxar vàrem deixar coses per enllestir o si hem oblidat per complet els nostres bons hàbits.

Com podem els de Recursos Humans ajudar les persones a reprendre la rutina després de les vacances d’estiu? Aquí us deixem 6 consells pràctics que facilitaran la tornada a la feina del vostre equip.

1.- Reconnecteu amb el vostre equip i faciliteu que reconnectin entre ells. En la majoria d’empreses i organitzacions les vacances es fan per torns, en altres, la plantilla decideix unificar les vacances durant un període concret, tant en un com l’altre cas fa molt temps que no esteu tots junts i no coincidiu els uns amb els altres,

El nostre consell és que aprofiteu la reincorporació de tot l’equip com a una ocasió especial fent alguna activitat de benvinguda, en la que la plantilla pugui posar en comú el viscut durant les vacances, reconnectant en l’àmbit professional i també personal”.

2.- Feu reunions individualitzades després de tornar a la rutina.

Els membres de la plantilla tenen, com sempre, necessitats diferents, i com és lògic, no tots encaixaran la tornada a la rutina de la mateixa forma. La situació personal de cadascun, la disponibilitat i el context familiar, o simplement la seva personalitat, fan que sigui molt necessari fer petites reunions individualitzades.

El nostre consell és que “sigueu proactius en reunir-vos amb la vostra plantilla de forma individualitzada i adapteu la seva incorporació segons necessitats”.

3.- Projecteu els nous reptes, objectius i projectes.

No hi ha res com tornar a la rutina amb nous projectes i reptes il·lusionants. De forma individual o aprofitant els equips de treball que tinguem, hem de ser capaços de convertir la tornada a la rutina en el tret de sortida dels projectes i reptes nous que hàgim planificat pel nou curs. Ens aportarà ganes i empenta per organitzar els primers dies i tornar a gaudir de la feina superant la sensació postvacances.

El nostre consell és que “impliqueu a la plantilla en reunions per explicar les novetats, traçar els timelines, marcar objectius i assignar tasques i rols nous”

4.- Continueu apostant per la flexibilitat horària.

És molt normal que en aquestes dates la nostra plantilla hagi de tornar a l’activitat laboral sense tenir la resta de la família amb la seva activitat lectiva habitual. És ara quan necessiten flexibilitat horària per acabar d’organitzar activitats, novetats I incorporacions al nou curs que comença. Recorda que la productivitat dels teus treballadors no depèn de quantes hores treballen i des d’on. Això afavorirà també que no abandonin de sobte totes les activitats gratificants de les vacances, i que gaudir de descans i moments que els mantinguin il·lusionats i motivats millorarà el seu rendiment.

El nostre consell és que “seguiu oferint flexibilitat horària, en forma de jornades reduïdes o compactes, per facilitar la conciliació de la plantilla amb la seva vida familiar”

5.- Oferiu a la vostra plantilla ajuda i recursos per acomplir les tasques de forma organitzada i no estressant.

Saber separar l’urgent del que no ho és, triar quines tasques són veritablement importants i s’han de prioritzar, fer focus entre tots els flancs que tenim oberts, gestionar de forma coherent i ordenada la safata d’entrada del correu electrònic, reduir i flexibilitzar les agendes, prevenir experiències estressants amb objectius coherents i realistes, mantenir una actitud positiva respecte a les tasques pendents o acumulades i fomentar els hàbits saludables, com l’alimentació i les hores de descans, també dins l’empresa.

El nostre consell és que “poseu els recursos necessaris perquè la tornada a la feina no sigui el desencadenant de situacions d’estrès que puguin, a la llarga, repercutir la plantilla, els equips i la vostra productivitat”

6.- Paciència, empatia i comprensió per tornar a la rutina.

La tornada és dura i com a responsables de la nostra plantilla hem de ser pacients i empàtics per entendre que no podem arribar avui i estar demà a complet rendiment.

El nostre consell és que “no feu tornar a la vostra plantilla el primer dia amb un ritme frenètic que els deixi exhaustos abans d’haver començat el nou curs, i tothom pugui tornar a la seva activitat normal amb un ritme coherent i saludable”

T’ajudem?

comparteix

TALENT

I tu, com et defineixes?

EXECUTIVE

Dirigeix i lidera grans equips

JUNIOR

Inicia't, aprèn i creix dins el món laboral

FREELANCE

Desenvolupa projectes