Retenció del talent, el repte actual a les organitzacions (PART I)

per Montse Infante

Al post d’avui us volem parlar sobre la RETENCIÓ DE TALENT, un repte a encarar de forma urgent, per part de totes les empreses i organitzacions, independentment de la seva mida, antiguitat, àmbit, notorietat, tipus d’estructura o sector d’activitat.

QUÈ ÉS LA RETENCIÓ DE TALENT?

Comencem doncs per intentar definir aquest concepte. Segons el nostre parer, la retenció de talent és la capacitat que té una companyia per aconseguir que els seus treballadors vulguin romandre-hi, tant simple i tant complex a l’hora oi?

Doncs sí, es tracta d’un concepte ben complex, perquè no s’associa només a evitar la fuita de persones de l’organització, sinó també, a mantenir i acompanyar que els empleats sentin que treballen en una organització que mira pel seu benestar, el seu creixement i desenvolupament, i per descomptat per la seva felicitat a la feina.

PERQUÈ ÉS TANT IMPORTANT AVUI LA RETENCIÓ DE TALENT?

Tenim clar que el mercat laboral està immers en una constant revolució, i el motiu d’això sens dubte, no és un ni dos, son molts. Les constants incerteses per les que transita el nostre dia a dia (econòmiques, polítiques, socials, sanitàries, …), la gran revolució digital que estem vivint i els canvis radicals que impulsen les noves tecnologies i el cóm afecten al nostre entorn i espai de treball, el desequilibri entre oferta i demanda dins el mercat laboral, els canvis en les prioritats i en el hàbits de comportamentde les persones (sobretot de les generacions més joves que accedeixen ara per primera vegada al mercat laboral), o la revolució dels valors i tendències socials, entre d’altres.

Per altra banda, tenim els resultats dels darrers estudis publicats per les consultores de referencia la Espanya l’any 2022, que reflecteixen que quasi 1 de cada 3 empleats espanyols tenen intenció de canviar d’empresa. En aquest sentit, hem de tenir present que la pèrdua d’un treballador eficient implica una reducció percentualment important en la productivitat de l’empresa, doncs haurem de redefinir organigrames i plantilles, invertir en selecció de personal i formació, redistribuir tasques, …., i ens farà falta un temps per a que un altre treballador sigui igual o més eficient que el que hagi marxat. Sense deixar de tenir en compte, cóm afectarà una rotació de personal excessiva (segons alguns estudis la xifra de rotació mitjana anual a les empreses espanyoles va ser d’un 17% al 2022), de forma directa, a la nostra imatge de marca i a la relació amb els nostres clients, i de forma indirecta però no menys important, al nostre compte de resultats.

En aquest entorn d’incertesa i reinvenció del talent, invertir recursos en la fidelització i la retenció del “client intern” (treballador) és fonamental. En general, la gestió de la retenció del talent:

  • Millora la satisfacció dels treballadors.
  • Millora el clima laboral.
  • Minimitza la rotació de personal.
  • Estalvia costos.
  • Optimitza la productivitat i la millora continua
  • Millora la imatge de marca.
  • Millora la competitivitat
  • Ens permet diferenciar-nos de la competència.

CÓM ENCAREM LA RETENCIÓ DE TALENT?

En primer lloc i per sobre de tot, l’organització ha d’entendre aquest concepte com un eix estratègic i prioritari dins el seu pla estratègic, i això per desgràcia, no sempre és així. A les empreses ens ha costat bastant (dècades diria), entendre que el ”client” havia de ser el centre del nostre pla de negoci, que n’era l’actiu més important, i quan dic “el client” em refereixo a les seves necessitats, gustos, interessos, motivacions i hàbits de consum.

Doncs bé, m’atreviria a dir que ara és el moment del treballador, i que l’empresa l’ha de col·locar al centre del seu pla estratègic i a la mateixa alçada i grau d’importància que al client, tenint-ne en compte també, les seves necessitats, gustos, interessos, motivacions i hàbits de consum. “El talent” ha de ser l’altre actiu imprescindible per a l’organització.

En alguns casos, normalment quan les empreses hi destinen esforços, pot succeir que la retenció es produeixi de forma natural, és a dir, que el mateix empleat hagi desenvolupat sentiment de pertinença a l’organització i estigui compromès amb la cultura de la mateixa i per tant no es plantegi un canvi. Però també es pot donar la situació contrària, que el treballador no estigui satisfet amb el seu ocupador, i que això es tradueixi de forma general en una baixa implicació, baixa motivació i compromís, manca de col·laboració, apatia, alt absentisme i baixa productivitat, entre d’altres. És en aquest punt quan haurem d’implementar a l’organització estratègies de retenció de talent efectives.

Al nostre proper post; Retenció del talent, el repte actual a les organitzacions – PART II, us parlarem sobre algunes de les estratègies que pensem us poden ser efectives en la retenció del talent.

 No us el perdeu!

comparteix

TALENT

I tu, com et defineixes?

EXECUTIVE

Dirigeix i lidera grans equips

JUNIOR

Inicia't, aprèn i creix dins el món laboral

FREELANCE

Desenvolupa projectes