7 tips a tenir en compte en selecció i reclutament

per Montse Infante

Post reclutament i selecció

Al post d’avui us proposem revisar algunes de les estratègies a tenir en compte durant el procés de selecció de personal i reclutament, la majoria ja les coneixeu, però la seva importància fa que les haguem de recalcar.

  1. ACLARIM CONCEPTES; RECLUTAR NO ÉS SELECCIONAR. Aquesta diferencia que sembla lògica de vegades no ho és tant, i l’empresa pot perdre el fil de en quina fase està i per tant, de quines activitats i estratègies toquen en cada moment. Aclarim-ho dons; el reclutament és el procés de cerca, recol·lecció i identificació de candidats que encaixen amb l’oferta de treball i amb l’empresa i la selecció és la fase posterior, i consisteix a fer el filtre dels CVs i seleccionar els aspirants més preparats per a complir amb les exigències de l’oferta. La principal diferencia entre els dos conceptes serà que, el reclutament requerirà de de tècniques o estratègies basades en el concepte de “quantitatiu” (quantitat) i en canvi, la selecció requerirà de de tècniques o estratègies basades en el concepte de “qualitatiu” (qualitat)
  1. EL PODER D’ATRACCIÓ i RETENCIÓ DE LA MARCA RECLUTADORA. Tenim present que un dels objectius primordials de qualsevol companyia ha de ser tenir una estratègia efectiva per a l’atracció i retenció del talent humà, o el que és el mateix resultar més atractiva pel mercat laboral que la competència. D’això us en deixàvem algunes pistes als post anteriors “Retenció del talent, el repte actual a les organitzacions (PART I)” i “Retenció del talent, el repte actual a les organitzacions – PART II”. Com us hi dèiem, aquests si és un repte a encarar de forma urgent per a la majoria d’empreses i que només s’aconsegueix implicant a l’empresa en la consecució del benestar, el creixement i desenvolupament  i la felicitat del treballador. No hi ha un altra forma efectiva d’aconseguir-ho (al menys nosaltres no hem aconseguit trobar-la)  
  1. LES FASES DEL PROCÉS DE RECLUTAMENT SÓN IMPORTANTS. Com en totes les activitats de millora, l’ordre i la metodologia són molt importants i en selecció i reclutament no podia ser diferent. La selecció i el reclutament és un procés i per tant ha de seguir unes fases concretes; detecció de necessitats, definició del perfil del candidat, reclutament, recepció, filtre i preselecció de candidatures, selecció  de les mateixes, presa de decisió, contractació,  i incorporació i capacitació. Us ho expliquem amb més detall al nostre proper post “Com estructurar el procés de reclutament en fases”
  1. ESTRATÈGIA “WIN TO WIN”. En màrqueting aquesta estratègia és aquella que té com a objectiu que totes les parts surtin beneficiades. El seu propòsit és el “jo guanyo – tu guanyes”, i es tracta d’una estratègia competitiva que hem d’utilitzar sens dubte en la gestió dels recursos humans a l’empresa, sota la màxima o valor:  “humanització i/o gestió emocional en el treball”.
  1. BARRERES I PROBLEMES A TENIR EN COMPTE. El procés de reclutament i/o selecció no sempre serà fàcil, i hem de tenir presents alguns impediments o problemes que ens podem trobar, com per exemple; les ofertes poc atractives, les falses expectatives laborals del candidat, la manca de personal al departament de RRHH per aquest tipus de tasca, l’excés d’expectatives i cerca del “candidat perfecte”, … , barreres sempre superables amb els timings i la metodologia adequada.
  2. LA IMPORTÀNCIA DE L’ENTREVISTA COM A EINA. L’entrevista de selecció és una eina pràcticament insubstituïble, perquè ens aporta una informació del candidat que no veiem amb CV i probes posteriors, no només en quant a les característiques i nivell del candidat, sinó també en quant a la seva adequació al lloc en qüestió. Val a dir que, per a que sigui efectiva ha de ser planificada i dirigida, l’on i el quan, amb quantes, en quines preguntes i en quin moment, amb quin grau de flexibilitat, amb quin llenguatge corporal, amb quins objectius, …. No perdis l’oportunitat de veure interactuar al teu candidat!
  3. SOFTWARE DE RECLUTAMENT I NOVES TECNOLOGIES. Per descomptat a tenir molt en compte. La digitalització ha vingut per a quedar-se i hem d’aprofitar les eines tecnològiques que tenim al nostre abast per millorar els nostres processos i activitats de gestió de recursos humans en general i també en temes de selecció i reclutament. Aquestes eines poden fer referencia a la gestió de l’activitat de selecció, reclutament i captació de talent (software de selecció de personal) o poden fer referencia a les activitats específiques de cada fase en concret, com donar visibilitat màxima a ofertes (portals de cerca de feina, canals de social media, webs i blocs, …), recepció, filtre i manteniment de bases de dades de CV’s (eines de software per a la gestió del talent), eines per a seguiment de candidats, probes de selecció, videoentrevistes, signatura digital de contractes i molt més. N’hi ha moltes i molt variades, aquí hem de veure quines necessitats tenim com empresa i amb quin recursos comptem.

Si tenim en compte aquest 7 tips i podem millorar-los (al menys), de ben segur que la selecció i el reclutament tindran millors resultats.

T’ajudem?

comparteix

TALENT

I tu, com et defineixes?

EXECUTIVE

Dirigeix i lidera grans equips

JUNIOR

Inicia't, aprèn i creix dins el món laboral

FREELANCE

Desenvolupa projectes